La posada en pràctica d’aquesta prioritat (climàtica) constitueix un repte pendent, pese a l’increment dels recursos, dels sistemes de cooperació i ajuda humanitària.
El canvi climàtic s’ha convertit, des de fa ja algun temps, en una prioritat tant horitzontal com sectorial de les polítiques de cooperació per al desenvolupament que han establit la majoria dels actors del sistema de cooperació i de l’ajuda humanitària (i així ho reflecteix, per exemple, la nova Llei de Cooperació per al Desenvolupament Sostenible i la Solidaritat Global, aprovada enguany).
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible, els resultats de la Cimera del clima de París i l’Agenda de Sendai sobre reducció de riscos de desastres proporcionen un marc global de treball molt ambiciós. No obstant això, nombrosos analistes coincideixen que la posada en pràctica d’aquesta prioritat constitueix un repte pendent, pese a l’increment dels recursos, dels sistemes de cooperació i ajuda humanitària.
Continguts
- En què consisteix el canvi climàtic? Causes i emissions. La ciència del canvi climàtic. Els serveis climàtics.
- Impactes del canvi climàtic en diversos àmbits (des de la perspectiva del Sud Global). Les relacions entre canvi climàtic i desenvolupament. Els reptes per a la cooperació i l’ajuda humanitària que impliquen aqueixos impactes (per exemple, en el tema de desplaçaments i migracions). La justícia climàtica.
- L’adaptació al canvi climàtic i la reducció del risc de desastres. Com transversalizar l’adaptació en les iniciatives de desenvolupament? (exemples d’eines). S’abordarà el cada vegada més popular tema de les solucions basades en la naturalesa i l’adaptació basada en ecosistemes (pertinents també en relació a la mitigació).
- La mitigació del canvi climàtic. Emissions i embornals, energia i boscos. Cooperació per al desenvolupament.
- Les respostes dels sistemes de cooperació al desenvolupament i ajuda humanitària. Integració sectorial i transversal del canvi climàtic (es veuran algunes eines i marcs d’anàlisis per a fer operativa aqueixa transversalització, com l’avaluació de riscos climàtics). Els actors principals del sistema de cooperació. Geografia del nou finançament climàtic.
- Canvi climàtic i gènere. És precisament dins de l’àmbit de la cooperació per al desenvolupament en matèria climàtica on s’han desenvolupat més esforços per incorporar la perspectiva de gènere a projectes i programes.