Curs: Abordar el medi ambient des de la cooperació per al desenvolupament

  • Convoca: La Casa Encendida
  • En línia

Una aproximació sectorial i transversal, conceptual i pràctica als temes ambientals des de la perspectiva de la cooperació per al desenvolupament.

El medi ambient s’ha convertit, des de fa ja temps, en una prioritat tant horitzontal com sectorial de les polítiques de cooperació per al desenvolupament que han establit la majoria dels actors del sistema de cooperació. No obstant això, la posada en pràctica d’eixa prioritat de les polítiques de cooperació resulta molt millorable.

Objectius i continguts

  1. Proporcionar una visió de conjunt sobre conceptes com a medi ambient, problemes ambientals, canvi global, canvi climàtic i salut planetària així com introduir els reptes que es plantegen i els seus vincles amb el desenvolupament de les societats i el treball de la cooperació per al desenvolupament. Intentarem entendre els problemes del medi ambient per a repensar la cooperació per al desenvolupament.
  2. Conéixer quina ha sigut i és en aquests moments la resposta del sistema de cooperació internacional en relació als problemes ambientals, les agendes importants (com la dels Objectius de Desenvolupament Sostenible o el moviment de les transicions socioecològiques), el finançament proporcionat pel sistema de cooperació, així com aproximar-se a alguns actors rellevants (Fons per al Medi Ambient Mundial, Fons Verd per al Clima, Unió Europea i Cooperació Espanyola entre altres).
  3. Introduir elements clau que ajuden a transversalizar l’ambiental dins de les iniciatives de cooperació per al desenvolupament i l’ajuda humanitària. Es veuran les aproximacions principals a l’hora  de fer operatiu el concepte de medi ambient (factors ambientals, serveis ecosistèmics, contribucions de la naturalesa) i es coneixeran algunes eines i metodologies.
  4. Introduir el concepte, cada vegada més present, de “solucions basades en la naturalesa” i el paper de la cooperació per al desenvolupament sobre aquest tema.
  5. Realitzar una aproximació des de la perspectiva ambiental i de la cooperació per al desenvolupament en àmbits com l’urbà, el dels sistemes agroecològics o el dels vincles entre medi ambient i salut entre altres.
Desplaça cap amunt