Concentració pels Drets Humans a la Xina

Dijous 27 de gener, de 18:30 a 20 h, convca una concentració a la Plaça de l’Ajuntament de València per a a cridar atenció sobre la situació dels drets humans a la Xina. Els Jocs Olímpics d’Hivern Pequín 2022 se celebraran entre el pròxim 4 i el 20 de febrer, seguit dels Jocs Paralímpics d’Hivern 2022 entre 4 i 13 de març de 2022. Tots dos esdeveniments suposaran un important intent per part de la Xina per a millor la seua imatge de cara a la comunitat internacional a través dels seus esforços de “sportswashing” o l’ús de l’esport com a manera de netejar la seua reputació.

El país vol ser vist com un líder global reeixit, responsable i avançat (en relació a la tecnologia); un defensor del multilateralisme; un campió del diàleg i cooperació “mútuament respectuós i beneficiós”; tot això mentre que la situació de drets humans al país continua deteriorant-se, amb la Xina cada vegada més assertiva que mai en el seu procés de soscavar el sistema internacional dels drets humans.

En aquest context, Amnistia Internacional ha posat en marxa una campanya, enfocada a la llibertat d’expressió a la Xina. Utilitzarem aquesta oportunitat per a exigir que les autoritats xineses incrementen la seua protecció a la llibertat d’expressió. També aprofitarem l’atenció mediàtica per a cridar atenció sobre la situació dels drets humans a la Xina. Ho farem centrant-nos en cinc casos individuals:

Zhang Zhan (dona): advocada que va actuar com a periodista ciutadana informant sobre la situació del COVID-19 en Wuhan va ser sentenciada a quatre anys de presó.

Ilham Tohti (home): acadèmic uigur condemnat a cadena perpètua per escriure sobre criteris constructius per a superar el tracte desigual entre els grups ètnics a la Xina.

Rinchen Tsultrim (home): monjo tibetà condemnat probablement per expressar les seues opinions polítiques en el seu compte de WeChat i en el seu lloc web personal.

Li Qiaochu (dona): defensora de drets detinguda per publicar sobre la tortura i maltractaments dins del Centre de Detenció del comtat de Linshu.

Gao Zhisheng (home): advocat defensor de drets humans desaparegut des de 2017.

Desplaça cap amunt