La lluita contra el canvi climàtic ens implica a totes i a tots. En el nostre dia a dia hi ha moltes accions que podem dur a terme per a evitar la destrucció del medi ambient. En aquest sentit i amb l'objectiu de visibilitzar la capacitat que tenim les persones per a canviar les coses, començant pel nostre model de vida, Oxfam Intermón amb la col·laboració de l'Ajuntament de València iRadioCity, projectarem el documental “Receptes per al desastre” divendres que ve 21 de febrer a les 18.30 h enRadioCity València.
El nombre de desastres provocats pel clima s'ha triplicat en les últimes dècades. I som els països “avançats” els qui més contaminació provoquem, perquè el 10% més ric de la població mundial és responsable de quasi la meitat de les emissions globals de carboni. La meitat més pobra de la població mundial (3.500 milions de persones) és responsable de tan sols un 10%. Així mateix, tan sols 100 empreses són responsables de quasi tres quartes parts de les emissions globals (un 71%).
No obstant això, són les comunitats més pobres i, especialment, les dones qui paguen el preu més alt per les seues conseqüències. D'aquesta forma, a mesura que augmenten les amenaces relacionades amb el clima, la capacitat de resistència de les persones que viuen en situació de pobresa va disminuint. Amb cada desastre la pobresa i la fam que pateixen és més profunda, fins al punt en què han de desplaçar-se per trobar una millor qualitat de vida. Si seguim així, en el 2030, grans zones d'Àfrica i Amèrica Llatina, patiran majors sequeres, inundacions i tempestes tropicals.
T'animes amb una dieta baixa en carboni?
Enfront d'aquesta situació d'emergència climàtica el director JohnWebsterconvenç a la seua dona i els seus dos fills perquè tota la família comence una “dieta del petroli” durant un any sencer, però sense abandonar el seu estil de vida de classe mitjana. L'experiència es converteix en una comèdia en la qual els protagonistes acaben qüestionant els seus valors, posant a prova la seua força de voluntat, i en última instància, la seua felicitat.
“Receptes per al desastre” il·lustra l'intent d'una família per canviar els seus hàbits i reduir així la seua petjada de carboni. Es tracta d'un documental sobre la nostra dependència dels combustibles fòssils i sobre com aquests afecten el canvi climàtic. Cada any es consumeixen 31.000 milions de barrils de petroli (1 barril són 159 litres). El CO₂ que emet aquesta immensa quantitat és equivalent a cremar una superfície forestal de quatre vegades la superfície de França.
Hi ha realitats que semblen inamovibles, però quan ens convertim en activistes i exercim la nostra ciutadania podem canviar les coses. No sols modificant els nostres hàbits, sinó exigint als nostres governs polítiques públiques que protegisquen el medi ambient enfront dels interessos econòmics. Després de la projecció, reflexionarem sobre totes aquestes qüestions amb representants d'organitzacions socials i acadèmiques.
No et pots perdre la projecció. T'esperem! Reserva la teua plaça
Més informació:
Informe Oxfam Intermón: Qui paga el preu? Testimonis inèdits sobre les conseqüències de la crisi climàtica en la Banya d'Àfrica i Moçambic
Segueu-nos a les nostres xarxes socials:
Dades tècniques sobre la pel·lícula:
- TÍTOL ORIGINAL:KatastrofinAineksia
- DIRECCIÓ I GUIÓ: JohnWebster
- ANY: 2008 (Finlàndia).
- DURACIÓ: 85 min.
- GÈNERE: documental.
- IDIOMES: Anglés amb subtítols en espanyol o català.
- PREMIS: Millor pel·lícula i millor guió en elJussiAwardsFinlàndia, 2009. Menció d'honor en el
- NordiskPanorama Film Festival Suècia, 2008.