L’exportació d’armes espanyoles assoleix un nou rècord històric

El valor de les exportacions s’eleva a 4.052 milions d’euros.
Orient Mitjà continua essent un mercat prioritari per a Espanya.

Fuente: Centre DELÀS


Nou rècord històric en l’exportació d’armes espanyoles. Segons l’informe «Estadístiques espanyoles d’exportació de material de defensa, d’un altre material i de productes i tecnologies de doble ús» de l’any 2016, elaborat per la Secretària d’Estat de Comerç, s’han exportat armes per favor de 4.052 milions d’euros. Per altra banda, el valor de les autoritzacions ha assolit els 5.550 milions d’euros.

fighter-jet-63032  340

Evolució de les Exportacions Espanyoles de material de defensa realitzades

tabla1ok

Taula 1. Exportacions de material de defensa realitzades (en milers de euros corrents).

Font: Subdirección General de Comercio Exterior de Material de Defensa y de doble Uso (Elaborat pel Centre Delàs d'Estudis per la Pau)

Evolució de les Exportacions Espanyoles de material de defensa realitzades i autoritzades

taula2

Taula 2. Exportacions realitzades en el període 2007-2016 i autoritzades al 2016 (en milers d’euros corrents)

Font: Subdirección General de Comercio Exterior de Material de Defensa y de doble Uso (Elaborat pel Centre Delàs d'Estudis per la Pau)

Les dades de l’informe posen de manifest tres tendències preocupants:

• En primer lloc, la consolidació de l’Orient Mitjà com el mercat prioritari del material armamentístic espanyol.

• L’increment de les exportacions a l’Àsia.

• Per últim, la utilització del comerç d’armament com a instrument d’intervenció militar.


La consolidació de l’Orient Mitjà com a primer mercat de les armes espanyoles

Els països de l’Orient Mitjà han adquirit armes per valor de 647,97 milions d’euros, el que representa un 16% del total de les exportacions. Els compradors més destacats han estat Egipte (219,29 milions), Oman (208,28 milions), Aràbia Saudita (116,19 milions), l’Iraq (52,69 milions), Emirats Àrabs Units (26,74 milions) i Bàhrein (19,08 milions).

Exportacions espanyoles de material de defensa a països de l’Orient Mitjà

taula3

Taula 3. Exportacions realitzades a l’Orient Mitjà en el període 2007-2016 i autoritzades al 2016 (en milers d’euros corrents)

Font: Subdirección General de Comercio Exterior de Material de Defensa y de doble Uso (Elaborat pel Centre Delàs d'Estudis per la Pau)

Aquestes exportacions poden considerar-se il·legals si ens atenim a la pròpia legislació espanyola i europea sobre comerç d’armes, per la situació d’inestabilitat a la regió, i el suport de països com l’Aràbia Saudita o Emirats Àrabs Units als grups insurgents que combaten al conflicte armat sirià. També per la seva influència en la situació d’altres països com Líbia o Egipte i perquè formen part de la coalició militar que està intervenint al Iemen. Pel que fa a l’Iraq, les exportacions haurien de ser prohibides per allotjar, aquest país, una guerra en el seu territori.

Scroll al inicio