Informe 27: Exportacions espanyoles d’armament 2005-2014. Alimentant conflictes a l’Orient Mitjà

El Centre Delàs publica el seu propi anàlisi de les exportacions d'armes espanyoles en un context en què la responsabilitat d'Occident en relació als conflictes que assolen el planeta i en particular Orient Mitjà, és percebuda amb la importància que mereix fruit de l'onada de refugiats que fugen d'aquestes guerres, alimentades en part amb armes fabricades a Espanya

Exportacions espanyoles d'armament 2005-2014

Autores: Tica Font, Eduardo Melero i Camino Simarro.

Pots descarregar l'informe en castellà (pròximament estarà disponible en català i anglès)

Font: centredelas.org

Les exportacions d'armes espanyoles de 2014, han ascendit a 3.203 milions d'euros (un 18% menys que en 2013, però un 925% més que en 2004), consolidant-se d'aquesta manera la tendència alcista dels últims anys. Segons el SIPRI en 2014 Espanya va ocupar la sisena posició en el rànquing mundial de països exportadors d'armes, per darrere dels Estats Units, Rússia, França, Regne Unit i Alemània. Les exportacions de 2014 han representat el 4% de les exportacions mundials d'armament i l'1,3% del total de la balança comercial espanyola.

El 16% de les exportacions d'armes amb destinació a Orient Mitjà. Un 16% de les exportacions (511 milions d'euros) han tingut com destí països d'Orient Mitjà especialment, els països del Golf pèrsic, als quals l'antic monarca de l'Estat espanyol Juan Carlos va dedicar la seua última gira com a Cap de l'Estat entre abril i juny de 2014. Les exportacions més rellevants han tingut com a destinació Aràbia Saudita (293 milions d'euros) amb un avió de proveïment i municions, seguit d'Egipte (108 milions d'euros) amb quatre avions de transport i components, Oman (65 milions d'euros) en un avió de transport i components, i Bahréin (40 milions d'euros) en munició antiaèria. Aquestes exportacions poden considerar-se il·legals si ens atenim a la mateixa legislació espanyola i europea sobre comerç d'armes a causa de la situació d'inestabilitat existent en la regió d'Orient Mitjà, i en concret per la influència regional de països com Aràbia Saudita o Unió dels Emirats Àrabs mentre que donen suport a una part del conflicte a Síria (grups insurgents) i en altres països com a Líbia, Egipte o Iemen. A més, cal destacar que Marroc ha sigut el tercer major comprador de municions espanyoles (89,7 milions d'euros), per darrere d' Aràbia Saudita (30,1 milions d'euros) i Bahréin (13,2 milions d'euros).

Scroll al inicio