Comunicat del Centre Delàs Armes espanyoles a Aràbia Saudita, armes per a la guerra i la repressió

El Centre Delàs exigeix la fi de tots els contractes de venda d’armament amb l’Aràbia Saudita i amb tots els altres clients de la indústria armamentística espanyola al Golf Pèrsic, involucrats en conflictes militars i/o que hagin comès violacions de drets humans

Font: Centre Delàs

Des del Centre Delàs expressen rebuig i preocupació sobre la possible venda de cinc corbetesAvante2200 per part de l’empresa espanyolaNavantiaa l’armada de l’Aràbia Saudita. Denuncien el risc que aquestes corbetes puguin ser utilitzades per aestrènyerelbloqueignaval al qual la coalició de països liderada per Riad hasotmèsel Iemendes demarç de 2015, amb conseqüències catastròfiques per a la seva població, un fet que suposaria, per part de l'Estat espanyol, una clara violació del dret humanitari i de la legislació nacional sobre exportacions de material de defensa i doble ús, així com de la normativa europea i del Tractat internacional sobre el Comerç d’Armes.

Els criteris susceptibles de no ser respectats en les transferències d’armes a l’Aràbia Saudita són: el criteri 2, per la vulneració del dret internacional humanitari i la comissió de greus violacions de drets humans; el 4, per contribuir a agreujar la situació regional; i el criteri 7, pel risc manifest de desviament en l’ús, en poder ser utilitzat per a cometre violacions de drets humans o perpetrar crims de guerra al Iemen o per la seva possible reexportació a altres conflictes com el de Síria.

Recorden també que l’Estat espanyol és precisamentun dels principalssubministradorsd’armament del règim saudita, a través d’empreses comNavantia, que, a més a més, és de titularitat pública. De fet, durant els darrers anys, l’Aràbia Saudita s’haconsolidatcom un dels principals compradors d’armes fabricades a l’Estat espanyol, amb un volumtotal de compres de744 milions entre 2010 i 2014. Darrerament, en el període 2010-2014, Riad s’ha situat com al tercer principal comprador d’armes espanyoles, amb un 10% de les exportacions totals. El 2015, el volum devendesd’armamentproduïtper empreses espanyoles al règim saudita s’ha disparat, amb 447,6 milions d’euros durant el primer semestre de l’any, una xifra que suposa un 26% de tot el material de defensa exportat per l’Estat espanyol en aquellperíode.

Aràbia Saudita és soci preferent d'Espanya en els països del Golf, però també un dels principals importadors mundials d'armament i potència militar en els conflictes d'Orient Pròxim, subministrant armament a l'oposició al règim sirià i intervenint amb atacs aeris al Iemen, resultant en morts civils. I això sense oblidar les greus i sistemàtiques violacions de drets humans al país.

Per últim, el Centre Delàs exigeix la fi de tots elscontractesdevendad’armament amb l’Aràbia Saudita, com han fet per exemple Bèlgica i Suècia, i ambtots els altres clients de la indústria armamentística espanyola al Golf Pèrsic, involucrats en conflictes militars i/o que hagincomèsviolacions de drets humans, com ara els Emirats Àrabs Units, Kuwait, Qatar oBahrain. Un món més segur no es construeix omplint d’armes una de les zones més convulses del planeta.

Infografia sobre vendes controvertides d'armes espanyoles


Scroll al inicio