Oxfam Intermón demana duplicar la despesa en salut als països més pobres per prevenir milions de morts pel COVID-19

Fuente: Oxfam Intermon

30/03/2020

El pla, que compta amb cinc mesures, ajudaria els països pobres aevitar la propagació de la malaltia i a reforçar la capacitat dels seus sistemes de salut per tractar les persones afectades.

La pandèmia ha causat una onada de patiment als països rics, col·lapsant alguns dels millors sistemes de salut del món. Però la propagació actual de virus en nombrosos països pobres, onels nivells de desigualtat i pobresa amenacen amb exacerbar els efectes de la malaltia, suposarà un desafiament encara més gran per a la salut pública. Prop de 3000 milions de persones que viuen en països en desenvolupament no tenen accés a aigua apta per al consum, i milions de persones més no tenen accés a atenció mèdica i viuen en condicions d'amuntegament en habitatges precaris o campaments per a persones refugiades, en els que és impossible mantenir un distanciament social. Iles dones seran les més afectades, ja que suposen el 70% de la força laboral en el sector de la salut i assumeixen la major part de la feina de cures no remunerat.

José María Vera, director executiu interí d'Oxfam Internacional, afirma: «A Mali, hi ha tres respiradors per cada milió de persones. A Zàmbia, hi ha un metge per cada 10.000 habitants. L'experiència d'Oxfam lluitant contra l'ebola ens diu que, si actuem ràpid, és possible aturar aquesta malaltia i els seus catastròfics impactes. Però la resposta ha de ser immediata i a una escala sense precedents «.

«Si no s'actua de manera immediata amb una ambició mai abans vista, podríem estar davant la major crisi humanitària des de la Segona Guerra Mundial».

La universitat britànica Imperial College estima que, a menys que es prenguin mesures urgents, almenys 40 milions de persones a tot el mónpodrien perdre la vida al llarg de l'any vinent. Segons els càlculs d'Oxfam, duplicar la despesa en salut en els 85 països més pobres del món (que representen prop de la meitat de la població de la planeta) costaria 159.000 milions de dòlars. Això suposamenys de l'10% del pla d'estímul financer dels Estats Units per esmorteir la crisi del coronavirus al país. Si bé algunes institucions donants han començat a augmentar la seva contribució, per ara el nivell de finançament no està ni de bon tros a l'altura de l'enorme desafiament.

Oxfam respon al COVID-19

Oxfam està treballant amb organitzacions locals, ministeris de Salut i agències de les Nacions Unidesa 65 països per respondre davant la crisi iajudar a salvar vides. A Cox 's Bazaar, aBangladesh, on 855.000 rohinyás viuen en campaments improvisats, Oxfam està intensificant les mesures preventives davant la malaltia, distribuintsabó i instal·lant punts per al rentat de mans en espais comuns per a 70.000 persones refugiades. A Zaatari, aJordània, el campament més gran de món per població siriana refugiada, Oxfam ha començat a realitzar activitats de sensibilització per a nens i nenes sobre higiene i rentat de mans, i té com a objectiu proporcionar accés aaigua i serveis d'higiene i sanejament a 78.000 persones. I aBurkina Faso, on hi ha780 000 persones desplaçades internes, Oxfam treballa en algunes de les zones on més persones desplaçades hi ha per a garantir que tant les comunitats d'acollida com les desplaçades tinguin accés a aigua apta pel consum. Per cobrir les urgents necessitats humanitàries que estan sorgint, Oxfam també demana a tots els governs que financin plenament el pla de resposta humanitària mundial de les Nacions Unides.

Oxfam demana al G20 i a altres governs nacionals que abordin de front la crisi del coronavirus a través d'un ambiciós pla de salut pública i de resposta d'emergència. Les cinc mesures de el pla són les següents:

1.     Un augment enorme de la inversió en prevenció.Promoció de la salut pública, participació de les comunitats, accés per a les treballadores i treballadors humanitaris, abastament d'aigua apta per al consum i instal·lacions de sanejament, sobretot per al rentat de mans;

2.     Deu milions de professionals de la salut més, remunerats i protegits.A més de la mobilització urgent de finançament i equipaments per al personal mèdic local i les treballadores i treballadors humanitaris que ja es trobin sobre el terreny;

3.     Accés gratuït a l'atenció mèdica.Haurien d'eliminar totes les taxes de l'atenció mèdica, i oferir-se exàmens de diagnòstic i tractaments de manera gratuïta;

4.     Els governs han de poder disposar de totes les instal·lacions mèdiques privades.Els governs han de poder fer ús de tota la capacitat d'atenció mèdica als seus països, garantint que totes les instal·lacions, ja siguin públiques o privades, s'utilitzin per lluitar contra el virus i cobrir la resta de necessitats mèdiques essencials;

5.     Les vacunes i els tractaments han de ser un bé públic universal.Cal assolir un acord mundial perquè, quan estiguin llestos, els tractaments i les vacunes estiguin disponibles per a totes les persones que els necessitin, de manera gratuïta. El benefici econòmic de les grans empreses farmacèutiques no ha de prevaler sobre el futur de la humanitat.

José María Vera afegeix: «És comprensible que els dirigents nacionals es centrin en ajudar els seus propis ciutadans i ciutadanes, però els líders del G20 han de trobar també la manera de donar suport als països pobres. Només podrem superar aquesta pandèmia si actuem a tots els països i per a totes les persones. Ningú està fora de perill fins que tot el món ho estigui».

Notas per a l’edició:

  • ·        Portaveusdisponibles per entrevistes
  • ·        Més informaciósobre la feina d’Oxfam davant el COVID-19aquí
  • ·               Fotos de la nostra resposta davant el COVID-10 a laXina,Hong Kong,l´Iraq i el Liban
  • ·        Imatgesde recurs sobre la nostre feina disponiblesaquí
  • ·        Propostesper fer que el COVID-19 no augmenti ladesigualtat a Espanyaaquí
  • ·        El document d’OxfamCómo hacer frente a la catástrofe del coronavirus(en anglès) està disponibleaquí
  • ·        Oxfam Internacional és una confederació de 20 afiliats independents que l'any passat va assistir amés de 19 milions de personesproporcionant-los, entre altres coses, accés a aigua potable, serveis de sanejament, aliments i refugi.
Scroll al inicio