Oxfam Intermón alerta que resultarà extremadament difícil contenir el COVID-19 als camps de persones refugiades




El virus podria també tenir conseqüències devastadores en zones afectades per conflictes, com el Iemen, Síria o el Sudan de al Sud, on la població ja s'enfronta a un elevat nivell de malnutrició, a la proliferació de malalties com el còlera i a la falta d'accés a aigua apta per al consum i atenció mèdica.



Oxfam Intermón assenyala que el campament per a persones refugiades Rohingya a Cox 's Bazar, a Bangladesh, està enormement massificat. El risc de malnutrició i de proliferació de malalties com la disenteria, el còlera i el tifus ja és de per si elevat, posant en perill la salut de les comunitats a la zona. L'accés a serveis mèdics bàsics és molt limitat, i molt més encara l'atenció mèdica especialitzada.



El campa de Moria, a l'illa grega de Lesbos, que es va construir per acollir 3.000 persones, alberga actualment a gairebé 20.000. Fins a 160 persones han de compartir una mateixa latrina, bruta, i més de 500 utilitzen la mateixa dutxa. En algunes zones del campament hi ha una aixeta per a cada 325 persones i no hi ha sabó. En una mateixa construcció hi poden viure entre 15 i 20 persones.

A més dels campaments de persones refugiades, hi ha moltes altres comunitats amb les que Oxfam Intermón treballa i que són especialment vulnerables al coronavirus. A Gaza, per exemple, on ja s'han confirmat 10 casos del virus, la densitat de població és de més de 5.000 persones per quilòmetre quadrat i hi ha menys de 70 llits de cures intensives per a una població de dos milions de persones.



El nombre de víctimes mortals a tot el món està augmentant ràpidament «, apunta Pilar Orduña, responsable de la resposta d'Oxfam Intermón contra el COVID-19,» però això serà només la punta de l'iceberg si el virus s'expandeix a les comunitats més vulnerables del món .



«És fonamental que no donem l'esquena a milions de persones en situació de fragilitat. La comunitat internacional ha de mobilitzar una quantitat enorme de recursos perquè els països en desenvolupament puguin resistir i puguem complir amb la promesa de 'ningú està fora de perill fins que tothom ho estigui».



«Milions de persones a països de l'Àfrica meridional, central i oriental, entre d'altres, ja s'enfronten a una escassetat d'aliments aguda i crònica i es veuran durament afectats, tan per la malaltia com per les restriccions per evitar la seva propagació i tot això posarà encara més en dubte la seva seguretat alimentària i els seus mitjans de vida «, afirma Orduña.



Resposta a l'emergència a nivell mundial



Oxfam Intermón treballa ja a 65 països per frenar l'impacte del virus en les poblacions més vulnerables. A Bangladesh, està col·laborant amb organitzacions locals per assistir a 118.000 persones Rohingya a Cox 's Bazar, i a l'estat de Rakhine, a Myanmar, proporcionant-los accés a aigua apta per al consum, sabó i kits d'higiene, i sensibilitzant en matèria de salut pública, amb la col·laboració de dones voluntàries per promoure pràctiques d'higiene i prevenció entre les dones i les nenes. També està proporcionant accés a aigua i serveis de sanejament a 5.000 llars vulnerables en comunitats de Cox's Bazar.
Al campament de persones refugiades de Zaatari, a Jordània, l'organització està promovent pràctiques d'higiene i rentat de mans entre 76.000 homes, dones, nens i nenes, i al Líban s'està distribuint sabó a les comunitats que acullen població refugiada siriana.



A l'Iraq està rehabilitant un hospital i la seva unitat d'aïllament, que dóna servei a una comunitat de 50 000 persones. A Burkina Faso està planificant la construcció o reparació de 107 punts de proveïment d'aigua per a les persones que han fugit del conflicte i proporcionant formacions sobre com promoure la higiene per a persones refugiades al nord d'Uganda.



Oxfam Intermón també està formant a voluntaris i voluntàries al Iemen per promoure la higiene a les comunitats afectades pel conflicte. En aquest país, la meitat dels centres de salut estan tancats i els que funcionen tenen enormes mancances de medicaments, equips i personal. Prop de 17 milions de persones (més de la meitat de la població de país) no tenen accés a aigua apta per al consum.



Finançament insuficient



Oxfam Intermón afirma que necessitarà 100 milions d'euros per finançar el seu pla de resposta al COVID-19, a través del qual treballarà amb organitzacions locals amb l'objectiu d'assistir a més de 14 milions de dones, homes, nenes i nens. L'organització es centrarà en prevenir la propagació de virus en comunitats vulnerables, donar suport a les necessitats alimentàries i els mitjans de vida i prendre mesures de protecció.



Nacions Unides ha demanat 2.000 milions de dòlars per finançar una resposta mundial coordinada contra el virus als països vulnerables. Oxfam Intermón se suma també a la petició de Nacions Unides perquè es produeixi un alto el foc mundial per ajudar els països en conflicte a enfrontar-se a la crisi del COVID-19.



FI



Notes per a l’edició:



Portaveus disponibles per entrevistes



Fotos de la resposta d'Oxfam Intermón: Burkina Faso, Territoris Ocupats Palestins, Iraq i el Líban



Oxfam Intermón està recaptant fons per fer front al COVID-19. Més informació aquí



Les condicions mínimes de superfície i ocupació en els campaments de persones refugiades estan recollides aquí:



La informació d'ACNUR sobre la densitat de població en els campaments de Bangladesh està disponible aquí:

Oxfam és una organització experta en proporcionar accés a aigua i sanejament i promoció de la higiene i la salut pública, elements fonamentals en qualsevol intent de controlar l'índex de les infeccions. L'organització està treballant estretament amb organitzacions locals de cara a augmentar el nombre d'aixetes comunitàries i latrines disponibles, reforçar els sistemes d'aigua i col·laborar amb les comunitats per millorar les pràctiques d'higiene.

 

Scroll al inicio