L’Horta del Rajolar millora la seua sostenibilitat i es transforma per a ser un hort pedagògic

En la Fundació Novessendes de Betxí ens hem proposat donar un pas endavant en el projecte de l’Horta del Rajolar. Ara en Nadal farà dos anys de la seua creació, i un any que va començar la producció de fruites i verdures ecològiques, aquest any des de la Fundació volem anar més enllà i transformar aquest espai de l’Horta del Rajolar millorant la seua sostenibilitat i la biodiversitat de la zona

L’Horta del Rajolar millora la seua sostenibilitat i es transforma per a ser un hort pedagògic

En la Fundació Novessendes de Betxí ens hem proposat donar un pas endavant en el projecte de l’Horta del Rajolar. Ara en Nadal farà dos anys de la seua creació, i un any que va començar la producció de fruites i verdures ecològiques, aquest any des de la Fundació volem anar més enllà i transformar aquest espai de l’Horta del Rajolar millorant la seua sostenibilitat i la biodiversitat de la zona. A més, l’Horta es convertirà també en un centre pedagògic que puga acollir cursos sobre diferents temàtiques al voltant de l’agricultura ecològica i regenerativa, organitzar visites guiades i educatives per a estudiants i formar a persones en l’ofici de l’agricultor ecològic.

Per tal de millorar la biodiversitat de l’horta i els seus voltants, instal·larem unes caixes nius per a ocells, refugis de ratpenats i hotels d’insectes. Això ens permetrà mantindre a ratlla les poblacions d’animals que son plagues per a millorar la producció. També es plantaran tot un seguit de plantes aromàtiques i flors que atrauran els insectes pol·linitzadors tant beneficiosos per a l’hort. En el camp de la sostenibilitat, crearem unes composteres per tal d’aprofitar tots els residus orgànics que es generen a l’Horta del Rajolar, posarem en marxa un planter de les nostres pròpies llavors i farem una neteja de tots els camins i la sèquia de l’Horta. En qüestions de conservació del patrimoni, farem un banc de llavors pròpies per a conservar-les i intercanviar-les per unes altres amb altres entitats, i intentarem posar en marxa un banc de terres en la mateixa zona així com contribuir a que la rehabilitació de la sèquia siga una realitat.

La part educativa es centrarà sobretot en adaptar l’Horta del Rajolar a les activitats pedagògiques. És posarà nou mobiliari com son bancs, taules o fins i tot una pèrgola; és col·locaran panells interpretatius sobre diferents elements i processos de l’horta ecològica (eines del camp, depredadors naturals, plagues, el compostatge, etc), entre altres. Les activitats que es desenvoluparan allí comprendran la visita de l’escola del poble, xicotets tallers que es puguen fer amb els més menuts, així com cursos d’agricultura ecològica i regenerativa des de diversos enfocaments. Una altra activitat formativa que es durà a terme en l’Horta del Rajolar serà la col·laboració amb l’IES Betxí per a que alguns alumnes puguen vindre a aprendre a l’horta.

Tota aquesta feina serà el treball que desenvoluparan en la Fundació Novessendes els biòlegs Marc Seguer i Alba Remolar com a tècnics, i un equip de voluntaris, junts duran a terme el pla per a la millora de la sostenibilitat del projecte de l’Horta del Rajolar. Totes aquestes qüestions es realitzaran en consonància amb la gestió i la bona producció de l’horta que tant ens ha caracteritzat duran aquest any.



Scroll al inicio