CIEs NO denuncia que hi ha un malalt de VIH tancat al Centre d’Internament d’Estrangers de Sapadors i exigeix la seua immediata posada en llibertat

La seua expulsió a Rússia, el seu país d'origen, significaria posar en greu risc la seua salut en haver d'interrompre el seu tractament mèdic. L'intern resideix des de fa dos anys en un centre de baixa exigència de Castelló on seguia un programa d'intervenció psicosocial.


· L'intern resideix des de fa dos anys en un centre de baixa exigència de Castelló on seguia un programa d'intervenció psicosocial.

· La seua expulsió a Rússia, el seu país d'origen, significaria posar en greu risc la seua salut en haver d'interrompre el seu tractament mèdic.

València, 12 de novembre de 2018.- La Campanya pel tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIEs NO) denuncia que un intern portador de VIH i malalt d'Hepatitis C, en tractament a més amb metadona per drogodependència, es troba des de fa vint dies privat de llibertat en el CIE de Sapadors. L'home, d'origen rus, va ser interceptat a Castelló quan es dirigia al centre d'intervenció de baixa exigència on resideix des de fa dos anys a causa de la seua delicada situació personal i de salut.

Des de la Campanya pel tancament dels CIE, s'ha tingut coneixement que se li ha denegat la protecció internacional per motius humanitaris que havia sol·licitat, per la qual cosa podria ser expulsat a Rússia en qüestió de dies. Açò suposa un gravíssim risc per a la seua salut, en haver d'interrompre bruscament el seu tractament mèdic. Segons ONUSIDA, programa conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH/SIDA, solament el 35% de les persones amb VIH accedeixen a tractaments anti retrovirales a Rússia.

La portaveu de CIEs NO, Cristina Martínez Ferrando, assegura que és «inhumà» que tanquen i deporten a una persona malalta que està perfectament integrada en el centre d'acolliment on resideix, on participa en tallers formatius i on té un estricte seguiment mèdic. «L'internament d'aquesta persona suposa un acte d'extrema crueltat, ja que és una persona especialment vulnerable que estava seguint un programa d'intervenció psicosocial que la seua estada en el CIE ha interromput de forma dràstica», indica.

«Les condicions higièniques de Sapadors són lamentables per a totes les persones internes -continua la portaveu- però per a les quals a més pateixen algun tipus de malaltia són encara més dures. En aquests moments, per exemple, a la nit, les persones internes es veuen obligades a orinar en botelles de plàstic, davant de la resta dels seus companys, ja que tanquen les cel·les fins a l'endemà», explica.

La Campanya pel tancament dels CIE porta denunciant el tancament de persones amb greus malalties, com el VIH i l'Hepatitis C, així com deficiències en l'atenció mèdica a les persones internes, des de l'any 2010 quan va fer públic que a diverses persones tancades en Sapadors no se'ls estava proporcionant correctament els seus tractaments mèdics, la qual cosa posava en risc de forma alarmant la seua salut.

Cal recordar el cas de Samba Martine, ciutadana congolesa, que va morir en el CIE de Aluche, a Madrid, per no rebre el tractament adequat per a una persona malalta de sida i que només el dia que va morir va ser traslladada a un hospital.

Per tot açò, la Campanya pel tancament dels CIE exigeix al delegat de Govern, Juan Carlos Fulgencio, la posada en llibertat immediata de l'intern, així com la revocació de la seua ordre d'expulsió per motius humanitaris.

D'altra banda, es fa una crida a les forces polítiques i a la ciutadania valenciana a implicar-se en aquest cas i a exigir el tancament de tots els CIE de l'Estat. «Queda demostrat una vegada i una altra que els Centres d'Internament d'Estrangers són forats negres dels drets humans i l'única solució per a aquestes vulneracions és el tancament immediat i sense condicions d'aquests espais que mai van haver d'existir», conclòs la portaveu.

Scroll al inicio