CERAI inicia un projecte a Alhucemas (Marroc) per enfortir l’emprenedoria rural femenina

A través d’aquest projecte de cooperació, AFFA, CERAI i CONOSUD busquen fomentar la integració en la vida comunitària de 40 dones, i les seves famílies, de la Comuna de Imzouren, situada en una zona molt desfavorida i prioritària per al desenvolupament social i econòmic de la província d’Alhucemas

Fuente: cerai.org

A la Comuna de Imzouren, província d’Alhucemas, CERAI ha iniciat un projecte de cooperació finançat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) per reforçar les capacitats d’emprenedoria i gestió econòmica d’un grup de 40 dones rurals. El projecte es du a terme junt amb les entitats CONOSUD, com a col·laboradora, i l’associació Fòrum de Femmes au Rif – AFFA, la contrapart local.

Les comunitats del medi rural de la Província d’Alhucemas es basen en economies de subsistència on la desigualtat de gènere es manifesta, entre altres aspectes, en la forta dependència econòmica de les dones respecte els homes i en la manca de participació de les dones en la vida social i en els espais de decisió.

A través d’aquest projecte de cooperació, AFFA, CERAI i CONOSUD busquen fomentar la integració en la vida comunitària de 40 dones, i les seves famílies, de la Comuna de Imzouren, situada en una zona molt desfavorida i prioritària per al desenvolupament social i econòmic de la província d’Alhucemas.

El projecte pretén reforçar les capacitats en drets econòmics, emprenedoria social i gestió econòmica de les dones a través de formacions i tallers d’autoocupació, economia social i alfabetització funcional. També es crearà un comitè de sostenibilitat de la vida en el qual s’abordarà, amb la participació dels homes, la problemàtica de la inclusió de la dona en l’economia local.

En un segon pas, es pretén la creació de 12 microempreses agroalimentàries femenines a la comuna de Imzouren. Finalment, el projecte pretén aconseguir el concert de les autoritats locals i de la societat civil al voltant de l’emprenedoria rural femenina. Per a això, es duran a terme taules de concertació, un cicle de sensibilització a Alhucemas i un Fòrum Tècnic sobre Economia Social i Dona Rural marroquina.

Amb l’execució d’aquest projecte de cooperació, CERAI amplia el seu treball a la província d’Alhucemas, on està treballant des de l’any 2004 en dos eixos: un productiu (reforç del sector de l’ametller i l’olivera) i un altre social (millora de la representació de la dona i dels joves en la vida política i pública de les comunes).

En aquesta nova actuació es va a treballar de nou amb l’associació AFFA, una ONGD local experta en promocionar l’exercici dels drets de la dona rural, amb la qual CERAI ja ha realitzat prèviament cinc projectes de cooperació. D’altra banda, la participació de CONOSUD en aquest projecte consistirà en l’assessorament en l’eix d’economia social i emprenedoria, on l’entitat té una àmplia trajectòria.

El projecte “Reforç de l’exercici del dret econòmic de les dones rurals de la Comuna de Imzourem (Alhucemas, el Marroc)”, que finalitzarà al setembre de 2016, ha rebut una subvenció de 60.000 € de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Scroll al inicio