Els Ajuntaments de Xàtiva i Alaquàs aposten per la Compra Pública Ètica

Donant continuïtat a la tasca iniciada fa dos anys, la setmana passada la CVONGD va dur a terme dos cursos de formació de Compra Pública Ètica als municipis de Xàtiva i Alaquàs amb una assistència total de 50 persones amb l'objectiu d'avançar en la incorporacion de criteris ètics, socials i mediambientals en les contractacions públiques.

Curs de Compra Pública Ètica en Alaquàs celebrat el 17/02/2017

Noticia en Comarcal TV del Curs de Compra Pública Ètica celebrat en Xàtiva el 15/02/2017

Donant continuïtat a la tasca iniciada fa dos anys, la setmana passada la Coordinadora Valenciana d´ONGD (CVONGD) amb el suport de la Diputació de València, va dur a terme dos cursos de formació de Compra Pública Ètica als municipis de Xàtiva i Alaquàs amb una assistència total de 50 persones. A Xàtiva va presentar el Curs la regidora de Turisme i van concórrer, junt al personal tècnic dels ajuntaments de Xàtiva i La Granja, organitzacions socials de l’àmbit de la solidaritat, la cooperació i la igualtat de gènere. En Alaquàs a mes de la intervenció de l’alcaldessa, totes les persones participants eren personal tècnic municipal de les àrees de tresoreria, secretària, contractació i intervenció, dels ajuntaments d´Alaquàs, Quart de Poblet, Aldaia, Manises, Picanya i Xirivella.

Als cursos es van identificar les tres dimensions de la Compra Pública Responsable o Sostenible: la ètica, la social i la mediambiental, i com la normativa actual no només ho permet, sinó que ho propicia amb les directives i programes europeus. També es mostrà com el marc polític s'adreça a aquest objectiu: a l’àmbit autonòmic s’està elaborant una llei de Foment de la Responsabilitat social i la Generalitat Valenciana ha avançat ja la Guia de clàusules de responsabilitat social per tal que les administracions autonòmiques i locals tinguen una ferramenta adequada al nostre context. En eixe marc es presentà el comerç just com la opció correcta a la dimensió ètica quan es tracta de incorporar als serveis o prestacions públiques productes d’importació de països del sud, com ara el cotó al tèxtil o el cafè, el cacau i la sucre als serveis de restauració, càterings o màquines expenedores.

El compromís polític és el punt de partida, fent que les compres públiques estiguen en coherència amb les polítiques públiques de millora social i econòmica, afavorint als col·lectius en major risc d’exclusió social i garantint el respecte i preservació del medi ambient. La qualificació tècnica del personal dels serveis municipals per una bona redacció de les clàusules i el seu ajust al marc normatiu és el complement necessari per tal de fer la compra pública responsable o sostenible una realitat justa, eficient i operativa. El diàleg entre polítics i personal tècnic sembla u dels principals reptes, tal com va manifestar-se als cursos de formació. El control i seguiment de la societat organitzada, la garantia de que no es perd l’objectiu. La CVONGD continuarà oferint ferramentes i recolzament als ajuntaments per avançar en la tasca incloent l´organització de més cursos en més comarques i municipis.

Curs de Compra Pública Ètica celebrat en Xàtiva el 15/02/2017

La imagen puede contener: una persona

La imagen puede contener: una persona, interior

La imagen puede contener: 2 personas, personas sentadas e interior

Curs de Compra Pública Ètica en Alaquàs celebrat el 17/02/2017

La imagen puede contener: una o varias personas, personas sentadas, mesa e interior

La imagen puede contener: una persona, sentada

La imagen puede contener: 4 personas, personas sentadas e interior

https://www.cvongd.org/ficheros/comunicados/image-6585.jpg

Scroll al inicio