La massacre silenciada a Colòmbia

Aquest actetracta de donaraconéixer alguns elements de judici respecte a la silenciada per no silenciosa massacre permanent que esta succeint literalment a diari a Colòmbia contra els i les líders socials.

Històricament, el conflicte colombià ha enfrontat a les guerrilles d’esquerres amb l’exercit oficial colombià i grups paramilitars d’extrema dreta. Encara que la ratificació de l'acord de pau suposadament va marcar oficialment la fi del conflicte armat entre les parts, ha augmentat el nombre d'homicidis dels defensors i defensores dels drets humans entre els quals hi han líders indígenes, afrodescendents i camperols.

El recompte de víctimes ha arribat fins als 8 milions des del 1985 entre els quals més de 7 milions són víctimes de desplaçament forçat, 46.000 víctimes de desaparició, i la resta de víctimes estan relacionades amb la tortura sumat a violències de gènere i sexuals.

La majoria de les amenaces que pateixen els defensors dels drets humans (especialment líders comunitaris, activistes ambientals ,en favor dels drets sobre la terra, i de persones que feien campanya per la pau i la justícia) que operen a Colòmbia provenen de grups paramilitars que sembren el terror amb total impunitat i amb el suport i finançament dels governs Uribistes. Són aquests els responsables dels homicidis els quals, mai tenen lloc en un context de combat sinó que són atacs selectius. La població civil encara es veu afectada pels combats armats, segrestos, homicidis, reclutaments i violències i com a conseqüència es veu obligada a fugir i deixar les seves terres.

Amb aquest acte volem donar consciència del que està passant a Colòmbia de la mà de d'exiliats que han tingut una experiència directa amb el conflicte com és Alberto Cerón Díaz, exmilitant del partit Unión Patriòtica, supervivent de l’extermini que va acabar amb la vida de 12.000 companys del seu partit, i amb Claudia García Giraldo, exiliada poítica i membre de la col·lectiva de dones refugiades, exiliades i migrants.


Scroll al inicio